Köpeklerde Tüy Dökülmesi
Köpeklerde tüy dökülmesi yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Bu durum yaygın olsa da tüy dökme derecesine göre tehlikeli olabilir, bu sebeple nedenini öğrenmek önemlidir.
Köpeğinizin tüy dökmesiyle birlikte genel durumunda da bir sorun gözlemliyorsanız bir veteriner hekime götürmeniz gerekiyor olabilir. Unutmayalım ki hayvan dostlarımız insanlar gibi yaşadığı sorunları bizimle doğrudan paylaşamıyor.
Köpekler hayatları boyunca birçok sağlık problemi yaşayabiliyor. Bunlardan bir tanesi de tüy dökülmesi. Yapılan araştırmalar sonucunda tüy dökülmesinin birçok sebebi bulunuyor.
Köpek Niye Tüy Döker?
Köpeklerde tüy dökülmesi tek bir nedenden kaynaklanmıyor. Bu rahatsızlığın altında birçok sebep bulunuyor.
Bu sebepleri sizin için sıraladık:
- Genetik anlamda bazı ırklarda bölgesel tüy dökülmeleri
- Basınç yaraları
- Saçkıran ve mantar rahatsızlıkları
- Köpeklerde cilt kanseri
- Sürtünme
- Stres
- Çeşitli alerjiler (özellikle gıda alerjileri)
- Enfeksiyon
- Kemoterapi
- Kızgınlık dönemleri
- Pire, akarlar ve protozoonlar
- Hormon bozuklukları
- Tiroid rahatsızlıkları
- Tüylerin büyümesindeki sıkıntılar
- Çeşitli cisimler köpeğin cildine yerleşerek iltihaba sebep olur. Bu gibi durumlarda bölgesel dökülme görülebilir.
Ayrıca köpeğinizin tüy dökülmesinin sebebi mevsimsel de olabilir. Köpekler sonbahar döneminde kışın üşümemek için ince tüylerini döker ve yerine daha kalın ve koruyucu olan kalın tüyler çıkar.
Ek olarak köpeğinizin hijyenini sağlamak için kullandığınız çeşitli şampuanlar içeriği sebebiyle köpeklerde tüy dökülmesine sebep olabilir.
Köpeklerde Tüy Dökülmesinin 3 Belirtisi
Köpeklerde tüy dökülmesi her yaş ve ırkta görülebilir. Evcil dostunuz için endişelenmek gayet doğal olsa da aşırı paniğe kapılmamak gerekir. İlk yapmamız gereken tüy dökülmesini fark ettiğimizde köpeğimizi gözlemelemek olmalıdır.
Köpeğimizi gözlemlemek veteriner hekime doğru bilgi vermek açısından büyük önem taşır. Tüy dökülmesiyle birlikte aşşağıdaki belirtileri gözlemliyorsanız bir veteriner hekime gidilmesi gerekebilir.
Belirtiler:
- Yoğun kaşıntı
- Ciltte tahriş oluşması ve kötü koku
- Davranış değişiklikleri
Evdeki insanlarda veya diğer evcil hayvanlarda da gözlemlenen bir cilt sorunu varsa köpeğin detaylı şekilde muayene edilerek tedavisine başlanmalıdır.
Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Pire ve yumurtalarına karşı çeşitli önlemler almak. Köpekler kaşındığı için dökülmeler artar bu sebeple dermatolojik olarak onaylanmış kaşıntı yapmayan şampuan ve türevlerini kullanmalısınız. Deri ve tüy gelişimini desteklemek amacıyla biyotin ve sindirimi rahat olacak proteinler gibi besin değeri yüksek mamalar verilebilir.
Tüy Dökülmesini ilk farkettiğinizde veterinere göstermek karşılaşılabilecek olumsuz rahatsızlıkları önlemek için önemlidir. Bazen köpeklerde tüy dökülmesi ne kadar önemsenmezse de tüy ve deri bakımı için dahi veteriner hekime görünmeniz köpeğiniz için en sağlıklı yol olacaktır.
Bugün evcil dostlarımızın sağlığını ilgilendiren tüy dökülmeleri hakkında merak konusu olan soruları sizin için cevaplandırdık. Evcil dostlarımızla ilgili daha fazla bilgi için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.