Kedilerde Ses Kısılması Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Kedilerde ses kısılması pek çok nedene bağlı olabilir. Evcil dostlarımızın hem davranışlarında hem de görünüş, ses gibi özelliklerinde normalin dışında bir durum tespit ettiğimizde dikkat kesilmekte fayda var. Ses kısıklığı da dikkat etmemiz gereken durumlardan biri.
Kedilerimiz miyavlayarak bize pek çok şey anlatır. Bu bazen sevgi, bazen istekler, bazen de sağlık sorunları olabilir.
Kedilerde Ses Kısılması Neden Olur
Ses kısıklığı ameliyat, travma gibi durumlardan sonra ortaya çıkabileceği gibi soğuk algınlığı, viral hastalıklar veya stres de ses kısılmasına yol açabilir. Kedinizin sesinin kısıldığını fark ettiğinizde öncelikle bununla birlikte başka belirtiler de gösterip göstermediğine dikkat etmelisiniz.
Kedilerde Üşütmeden Dolayı Ses Kısılması
Burun ve göz akıntısı, ateş, halsizlik gibi belirtiler de gösteriyorsa ses kısıklığı üşütmeden kaynaklı olabilir. Bu durumda veterinere başvurmakla birlikte kedinizin üşütmesinin ıslak kalma, klima gibi nedenlere bağlı olup olmadığını tespit ederek daha fazla üşütmesini engellemeye yönelik tedbirler alabilirsiniz.
Üşütmüş Kediye Ne İyi Gelir
Kedilerde ses kısılmasının nedenlerinden biri de üşütmesi ya da bir diğer ifadeyle soğuk algınlığıdır. Bu durumda öncelikle bir veteriner hekime başvurarak kedinizin ne ölçüde üşüttüğünü öğrenmelisiniz. Bazı kediler, yaklaşık bir haftada hafif şekilde atlatabileceği gibi bazı kedilerde haftalarca süren ağır semptomlar gözlemlenebilir.
Veteriner hekimin önereceği vitamin takviyeleri, antibiyotik ve benzeri tedavilerin dışında, siz de evde kedinizin bakımına özen göstererek iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Soğuk algınlığı yaşayan kedinizin;
- Bol su içmesine,
- Düzenli temizleyerek burun akıntısının burnunu tıkamasına izin vermemeye,
- Gözlerinin düzenli olarak temiz kalmasına,
- Üşüyebileceği durumlarda kalmamasına,
- Ağzında yara oluşabileceği ve iştahsızlık yaşayabileceği için ıslak mamayla beslenmesine özen göstererek iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Bu önlemlerin yanında sıcak su buharına karşı nefes almasını sağlamak da rahatlamasına yardımcı olabilir.
Kedilerde Viral Hastalıklardan Dolayı Ses Kısılması
Üşütmenin dışında önemli ses kısıklığı nedenlerinden biri de bulaşıcı viral hastalıklardır. Bu durumun tespiti için veteriner hekimin yönlendirmelerine göre gerekli testler yapılmalıdır. Tespiti halinde ise acilen tedavisine başlanmalıdır.
Kedilerde ses kısılması 4-5 günden uzun sürüyorsa bulaşıcı viral hastalıklara bağlı olabilir.
Viral enfeksiyonlardan şüphelendiyseniz veterinere başvurmanıza ve testlerin yapılmasına kadar geçen sürede de kedinizin başka kedilerle etkileşimini kısıtlamanız önemlidir. Ayrıca kedinizin ve kullandığı mama, su, kum kabı gibi eşyalarının temizliğine dikkat etmelisiniz.
Kedilerde Viral Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir
Kedi gribi de denilen üst solunum yolu ya da alt solunum yolu enfeksiyonları viral kaynaklı olduğu için kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Veteriner hekiminizin önerilerine göre vitamin takviyesi, antibiyotik tedavisi veya yaralar oluştuysa pansuman uygulanabilir.
Veterinerde yapılan ilaç tedavisi dışında kedinizin bağışıklığının yükselmesine yardımcı olacak bakım yöntemleri de iyileşmesine yardımcı olabilir.
Viral enfeksiyon yaşayan kedinizin;
- Sıcak ve sessiz bir ortamda bulunmasına,
- Bağışıklığının daha fazla düşmemesi için besleyici mamalar yemesine,
- Ağzında yaralar oluştuysa ıslak mamalar yemesine özen göstererek iyileşmesini hızlandırabilirsiniz.
Kediniz hastalığa yakalanmadıysa viral hastalıklara karşı yapılan karma aşı en iyi korunma yöntemidir.
Kedilerde Stresten Dolayı Ses Kısılması
Kedilerde ses kısılmasının bir diğer nedeni de stres olabilir. Kediler etraflarındaki her şeyi gözlemleyen hassas hayvanlardır. Fiziksel koşullar veya diğer hayvanlar ya da insanlarla ilişkilerinden dolayı stres yaşayabilirler. Kediniz rutininin dışında davranışlar gösteriyorsa bu stresten kaynaklı olabilir.
Eğer kedinizde içe kapanma, saklanma, titreme, aşırı yalanma gibi davranışlar gözlemliyorsanız ses kısıklığı strese bağlı olabilir.
Saklanma, içe kapanma gibi davranışlar olabileceği gibi saldırgan davranışlar da gösterebilirler. Kum kabı dışına tuvaletini yapma, evdeki eşyalara idrar püskürtme, eşyaları aşırı tırmalama gibi davranışlar stresten kaynaklanıyor olabilir.
Kedilerin Stresi Nasıl Giderilir
Kedilerde stresi gidermenin en sağlıklı yöntemi elbette stresin kaynağını bulmak. Öncelikle veteriner hekiminize başvurarak stresin kaynağının fiziksel bir rahatsızlık olup olmadığını anlamak büyük önem taşıyor.
Eğer kedinizin stresi psikolojik ise kedinizin yaşam koşullarını ve sizinle olan ilişkisini gözden geçirerek stresin kaynağını bulmaya çalışabilirsiniz.
Stres yaşayan kedinizin;
- Stresten dolayı ortaya çıkan davranışlarını cezalandırmamaya,
- Onu güvende hissettirmeye,
- Mama ve su konusunda düzen sağlamaya,
- Eğer istiyorsa oyun oynamaya,
- Sevginizi hissettirmeye özen göstererek kedinizin stresten kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Eğer stres yüksek düzeydeyse ve veteriner hekiminiz tavsiye ediyorsa anti-anksiyete ilaçları kullanabilirsiniz.
Kedilerde ses kısılmasının nedenleri ve çözümleri üzerine çeşitli bilgileri derledik. Sevimli dostlarımızı daha mutlu yaşatmak için bilgi ve ipuçları için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.