Kedilerde Rastlanan Hastalıklar
Kedi hastalıkları, kediler her ne kadar kendilerine iyi bakan canlılar olsa da ortaya çıkabilir. Kediler bir rahatsızlık yaşadığında günlük davranışları değişebilir. Bu yüzden kedi sahipleri kedilerin günlük rutinlerini ve davranışlarının gözlemlemeli.
Her ne kadar çoğu hastalık kendini belli ediyor olsa da bazı hastalıklar vardır ki hiç anlaşılmadan ileri seviyelere gelebilir. Bu konuda dikkatli olmalı ve olası bir hastalığın önüne geçebilmek için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne gidilmelidir.
Bugün kedilerde en sık rastlanan ve kontrol altına alınmadığı taktirde tehlikeli olabilecek bazı kedi hastalıklarını sizin için derledik:
- Kanser
Tıpkı insanlar gibi kediler de kanser hastalığına yakalanabilir. Bir hücrenin kontrol dışında büyümesi ve bulunduğu bölgeye zarar vermesi, farklı bölgelere sıçraması söz konusu olabilir. İnsanlardaki gibi farkı kanser türleri bulunur.
Kanser, farklı sebeplerden ötürü olabilir ancak bilinen tek bir nedeni yoktur. Genetik ve çevresel nedenler kedilerde kanser hastalığına sebep olabilir.
Yassı hücreli kanser, kulak, göz kapağı ve burunda ortaya çıkan cilt kanseridir. Güneşe fazla maruz kalma durumunda ortaya çıkar. Açık renkli kedilerde daha sık görülür.
Sık görülen bir kanser çeşidi de lenfoma. Bu hastalığın en büyük sebebi kedilerde görülen kedi lösemisi virüsüdür. Genelde direkt dokunma veya salya vasıtasıyla bulaşır. Çoğunlukla daha genç olan kedilerde rastlanır. Bazen belirti göstermez, bu sebeple lösemi aşısını aksatmamak çok önemlidir.
Kedilerde kanser rahatsızlığın çeşitli belirtileri vardır. Bunlardan en sık görülen belirtileri sizin için sıraladık:
- Yumru
- Şişlik
- Kötü kokan nefes
- Cilt enfeksiyonu
- Zayıflama
- Tembellik
- İştahsızlık
- Kusma-ishal
- Zor nefes alma
- Kuduz
Kedi hastalıkları arasında kuduz sık görülen rahatsızlıklar arasındadır. Kuduz hastalığı insanlar arasında korku uyandıran bir hastalıktır. Bunu sebebi belirtiler sonrasında ölümcül sonuçlar doğurmasından kaynaklanır.
Kuduz, insanlar da dahil, tüm memelilerin beynini ve omuriliğini etkileyen bir rahatsızlıktır.
Genelde kuduz olmuş bir hayvanın ısırmasıyla bulaşan virüs nadir de olsa enfekte olan hayvanın salyasının açık bir yaraya temas etmesi sebebiyle de bulaşabilir.
Genelde köpeklerde olduğu düşünülen bu rahatsızlık oransal olarak kedilerde daha sık görülür. Bu sebeple kedilere kuduz aşısı yaptırmak hayati önem taşır.
Kuduz hastalığı belirtileri hemen ortaya çıkmayabilir ancak ilk belirtileri:
- Sinirlilik
- Zayıflama
- İştahsızlık
- Dengesizlik
- Felç
%100 öldürme oranı olan kuduz rahatsızlığı en tehlikeli kedi hastalığıdır.
- Diyabet
Kedi hastalıkları arasında bulunan diyabet, insülin hormonunun az salgılanması ya da insüline yetersiz direnç oluşturulmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Sindirim sistemi, yiyecekleri arasında glikozda bulunan parçalara böler. Glikoz kana insülinle taşındığından yeterince insülin salgılanmadığında veya hormonu normal kullanamadığında kanda şeker miktarı artar.
Diyabet kedilerde insanlarda olduğu gibi Tip1 ve Tip2 olarak ayrılır. Tip1 insülin desteğiyle kontrol edilirken, Tip2 tedavi sonucu tamamen iyileşebilir. Bu sebeple ölümcül hastalıklar arasında yer almaz.
En kolay fark edilen bu hastalığın belirtileri:
- Az veya aşırı yeme
- Zayıflama
- Aşırı su tüketimi
- Güzel kokan nefes
- Tembellik
- Sık idrara çıkma
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Kalp Kurdu
Enfeksiyonlu sivrisineklerden bulaşır. Evcil kedilerde çeşitli hastalıklara yol açar. İsminin aksine akciğerlerde bir rahatsızlığa sebep olur. Sivrisineklerin fazla olduğu bölgelerde dikkat edilmesi gerekir. Daha çok köpeklerde yaygın olarak görülür ancak kedileri de oldukça etkilemektedir.
Dirofilaria immitis ismi verilen kalp kurdu, kediler için uygun bir konak alanı değildir ve yaşam döngülerini burda tamamlayamazlar. Hayatta kalabilen kalp kurtları kedilerin bağışıklık sistemlerinde aşırı sonuçlara yol açar.
Kolaylıkla fark edilen hastalığın belirtileri:
- Sık öksürük
- Nefes güçlüğü
- Depresyon
- İştahsızlık
- Uyuşukluk
Ani ölümlere sebep olabilen kalp kurdu, ölümcül kedi rahatsızlıkları arasında yer alır.
- Saç Mantarı
Yaygın ismiyle saçkıran cilt, tüy ve tırnakları etkiler. Kedilerde yaygın değildir ancak çok bulaşıcı olduğundan, dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Kelleşmeye sebep olur ve ev içerisinde bulunan diğer hayvanlara hatta insanlara da hızlıca bulaşır.
Saç mantarı çeşitli bölgelerdeki cilt lezyonlarına sebep olmasıyla belirti gösterirken nadiren de olsa saç mantarı sporu taşıyan kediler herhangi bir belirti göstermeyebilir.
Bugün kedi hastalıkları arasında sık görülen veya ölümcül olan 5 kedi hastalığını sizin için derledik. Evcil dostlarımızla ilgili daha fazla bilgi için sayfamızdaki diğer içeriklere göz atabilirsiniz.