Blog

Vegan Diyeti Köpeklerin Sağlığını Olumsuz Etkiler mi?

Bu yazımızda son zamanlarda oldukça popüler olan ve bir beslenme tarzından öte bir yaşam tarzı olan veganlığın, köpeklerde vegan beslenmenin sağlıklarını olumsuz etkileyip etkilemediğine odaklanacağız. 

Bu soru belki de özellikle insanlar ile köpeklerin beslenme tarzının farklılığından ötürü olabilir. İnsanlardan daha etçil beslenme şekline sahip olan köpeklerin vegan beslenmesi fikri kulağımıza biraz daha zor gibi gelebilir. Bakalım gerçekten öyle mi?

Veganlık

Veganlık veya veganizm iklim krizi, hayvan sömürüsü gibi düşünsel nedenler ve motivasyonlarla hayvan kökenli gıdaları ve hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Veganlar, vejetaryanlığın bir alt kolu olup ‘’sıkı vejeteryanlık’’ olarak da adlandırılır. 

Sadece hayvan kökenli gıdalar ve hayvansal ürünleri kullanmamak ve tüketmemekten ziyade hayvanların deneyler için kullanımına da karşı çıkmaktadır. İklim krizi ve et yemenin sürdürülemezliğinden yola çıkarak son zamanlarda daha da popülerleşmektedir. 

Bu sebepten sadece kendi tüketimlerini bırakmanın yanı sıra evcil hayvanlarının diyetinde de kullanmamayı tercih etmeye başlamışlardır. 

Bu da bizi ‘’Vegan diyeti köpeklerin sağlığını olumsuz etkiler mi?’’ sorusuna getiriyor.

Vegan Diyeti Köpeklerin Sağlığını Olumsuz Etkiler mi?

Gelelim asıl konumuza köpeklerde vegan beslenme. Yakın zamanda 2,500’den fazla köpekle yapılan araştırmaya göre en sağlıklı köpekler çiğ etle beslenenler. Araştırmacılar bu sonuçların yetersiz olduğunu ve daha uzun araştırmaların gerektiğini ifade ediyor. 

Deneyde köpekler üç gruba bölündü ve her grup farklı bir şekilde beslenedi. Gruplardan biri çiğ etle beslendi, biri hem etçil hem otçul beslenirken bir diğer grup ise vegan bir şekilde beslendi. 

Bir yıl süren araştırmanın sonucunda en sağlıklı olan, hastalanma oranı en az olan etçil beslenenler çıkarken en çok hastalanan ve takviye almak zorunda kalan hem etçil hem otçul  diyetle beslenen köpekler oldu. 

Bu ve benzeri araştırmalar köpeğimize vegan beslenme uygulamanın mümkün olabileceği anlamına geliyor lakin en sağlıklı tercih olup olmadığına emin değiliz. Patili dostlarımızla ilgili daha fazla bilgi edinmek için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. 

Köpeklerin Doğal Beslenme Şekli

Köpeklerde vegan beslenme aslında kulağımıza mümkün geliyor. Genel olarak etle beslenmelerinin yanı sıra köpeklerin birçok sebze veya baklagil tüketebildiğini hatta bazı bitkisel besinlerin patili dostumuz için faydalı olduğunu çoğumuz biliyoruz. Köy, kasaba gibi yerlerde yaşayan veya yaşamış olan kişilerin aklına kangal türü köpeklerin buğday ve ekmekle beslendiği gelebilir. 

Kedilerden fazla bir metabolizma hızı ve bağışıklık sistemine sahip olan köpekler etobur sanılmalarına rağmen hem etçil hem otçuldur. Her sebze ve baklagili yemeseler de birçok sebze ve baklagil türü patili dostunuz için faydalı olacaktır. 

Elbette dostumuza bir besin vermeden iyice araştırmak veya veterinerimize danışmak en iyi çözüm olacaktır. Köpekler, doğada kendi yiyeceklerini seçebilen hayvan türleri de olsalar evde doğup büyüyen hayvanlar için bu çok mümkün değil.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe ne demek